top of page

Beauty or the beast?

Alles wat je moet weten over het slapen en een mooie huid.


Je hebt vast en zeker al wel eens gehoord van een schoonheidsslaapje. Maar is dit nu een feit of fabel?


In deze blog vertel ik je meer over waarom slaap belangrijk is voor een mooie huid en geef ik tips om beter te slapen.Nachtelijk herstel van de huid


Tijdens onze slaap herstelt onze huid. Onze celvernieuwing en collageenproductie is tijdens onze diepe slaap veel hoger dan overdag. Ook onze huidbarrière wordt tijdens de nacht geoptimaliseerd. Wat maar goed ook is want onze huid krijgt veel te verduren tijdens de dag, denk maar aan UV-straling, elektrosmog, uitlaatgassen, stressfactoren, blauwlicht, ...


Een goede nachtrust zorgt ook voor een goede vochtbalans van onze huid wat betekent: geen wallen, donkere kringen, droge huid en zichtbare rimpels.


Slaapgebrek vs. cortisol


Wanneer je een tekort aan slaap ervaart, maak je meer cortisol (stresshormoon) aan waardoor je een verhoogde ontstekingsreactie in je huid ervaart.

Door de verhoging van de ontstekingen ga je meer acné-uitbraken hebben, krijg je meer last van huidgevoeligheden en contactdermatitis.


Een verhoging van ons stresshormoon (cortisol) kan ook resulteren in een verhoogde afbraak van collageen en hyaluron waardoor onze huid minder elastisch wordt en er meer rimpels tevoorschijn komen. Het verouderingsproces versnelt doordat de huid niet voldoende wordt herstelt.


Kies voor "echte" voeding


Eet voldoende eiwitten en aminozuren ze vormen een fundament voor een goede nachtrust. Vermijd lightproducten, het stofje aspartaam zorgt ervoor dat je meer zenuwachtiger wordt en belemmert een goede nachtrust. Ook een teveel aan suikers is not done gezien dit onze bloedsuikerspiegel laat stijgen, ook een teveel aan koolhydraten (wordt omgezet in suikers) hoort hierbij. Ons lichaam maakt dan een teveel aan insuline (hormoon) aan en ons lichaam raakt in een paniekmodus (= stress).


Wist je trouwens dat door een tekort aan slaap je door de dag meer gaat snoepen en snacken doordat je hormoon leptine te laag staat.


"Let food be thy medicin and medicin thy food" – Hippocrates


Tips om beter te slapen


TIP 1: Zorg voor een goed verluchte kamer, propere lakens, een goede temperatuur om in te slapen (16-18°) en een donkere geluidsloze kamer TIP 2: Verban beeldschermen voor het slapengaan en in de slaapkamer TIP 3: Kom tot rust, mediteer, doe ademhalingsoefeningen of lees een ontspannend boek TIP 4: Zorg voor routine, kruip op tijd in je bed en liefst op een vast tijdstip TIP 5: Ga overdag naar buiten voor de aanmaak van melatonine (slaaphormoon start bij voldoende daglicht op te nemen) TIP 6: Heb je zin in een avondsnack, eet dan tryptofaanrijke voedingMaak van je nachtrust je schoonheidsslaapje


Ook 's avonds is het belangrijk om je huid goed te reinigen en voor te bereiden op de nacht. Je ondersteunt zo het celvernieuwingsproces en je krijgt letterlijk tijdens je slaap een stralende en glowing huid.

Mijn beautyroutine:

Ik gebruik de producten van IK Skin Perfection.

STAP 1 dubbele reiniging met silk & foam

STAP 2 eye+ oogcrème STAP 3 probiotic spray + serum layering STAP 4 24h crème + olie-infusion


Ook ondersteun ik mijn huid van binnenuit met supplementen en neem ik dagelijks als basis een multivitamine aanvullend met collageen, vitamine C, omega3 (visolie) en magnesium!


De producten kan je aankopen in onze webshop 🛒


Comments


bottom of page